czwartek, 21 kwietnia 2011

WARUNKI OBCIĄŻENIA I UŻYTKOWANIA PŁYTEK

<small>Autorem artykułu jest Twojaplytka</small><br>
<b>Warunki obciążenia i użytkowania płytek</b><br>
Kupno odpowiedniej posadzki do naszego domu jest rzeczą niezwykle istotną. Obecnie na rynku panuje tak szeroka gama różnego rodzaju produktów, że w całym gąszczu ofert i możliwości łatwo się zgubić. Postaramy się pokazać, na co należy zwracać uwagę i jak odpowiednio przebierać w ofertach.
<br>
Kupno odpowiedniej posadzki do naszego domu jest rzeczą niezwykle istotną. Obecnie na rynku panuje tak szeroka gama różnego rodzaju produktów, że w całym gąszczu ofert i możliwości łatwo się zgubić. Postaramy się pokazać, na co należy zwracać uwagę i jak odpowiednio przebierać w ofertach. Z odpowiednią wiedzą, szybko staniemy się ekspertami w temacie i przy najbliższej wizycie w sklepie dobrze będziemy wiedzieli, czego szukać i co nam jest potrzebne.Podstawą rzeczą determinującą rodzaj płytek, jakie powinniśmy wybrać jest pomieszczenie, do którego docelowo mają być one przeznaczone, ponieważ część płytek ma ściśle ograniczone zastosowanie. Część z oferowanej glazury może nadawać się do różnych pomieszczeń, nie ma natomiast uniwersalnych płytek. Należy uwzględnić tutaj ich właściwości: ścieralność, twardość, wytrzymałość na zginanie, odporność na działanie kwasów i właściwości termiczne (wysokie czy niskie temperatury). W im trudniejszych warunkach przyjdzie im się znajdować tym lepsze parametry powinny posiadać. Nie należy także przesadzać z właściwościami i kupować <strong>płytki Opoczno</strong> mrozoodporne, czy wysokiej klasy ścieralności na przykład do sypialni. Na jakość płytek wpływ może mieć również producent. Przed zakupami warto choćby w Internecie przejrzeć jak o konkretnej marce wypowiadają się inni, choć należy sobie też zdać sprawę, że nie zawszę jest to miarodajny wskaźnik.Warunki obciążenia i użytkowania płytek zależą w dużej mierze od samego mieszkania, ale duży wpływ ma również ilość domowników, to czy posiadamy jakieś zwierze lub rodzaj obuwia, w jakim chodzimy po domu. Należy pamiętać także o twardości, odporność na plamienie, odporność chemiczną i łatwość czyszczenia. Dobry wybór płytek ma również wpływ na poziom ich zabrudzenia. Ciemne płytki lepiej maskują brud, natomiast jasne bardziej go eksponują. Podobnie rzecz się ma z rysami. Powierzchnie matowe lepiej ukrywają zarysowania. Na powierzchniach z połyskiem są one bardziej uwydatnione.Kuchnia - W tym pomieszczeniu przebywa się najczęściej, więc posadzka musi odznaczać się wyższą wytrzymałością aniżeli w innych pomieszczeniach. Podłoga obciążona jest tutaj meblami z zawartością. Ponadto w niektórych miejscach podłoga jest bardziej narażona na ścieranie (koło zlewu, stołu itp.) niż gdzie indziej. Kuchnia jest pomieszczeniem najbardziej narażonym na zabrudzenia i uszkodzenia posadzki wskutek upadków jakiś przedmiotów, dlatego należy zastosować płytki o odpowiednich wysokich parametrach mechanicznych i chemicznych. Łazienka - Tutaj podłoga narażona jest szczególnie na działanie środków chemicznych i czynników plamiących. <strong>Płytki łazienkowe</strong> muszą być także odporne na działanie detergentów, więc należy wybrać glazurę o odpowiednich właściwościach chemicznych, szczególnie o dużej odporności na działanie kwasów i zasad. Nie poleca się stosowanie płytek o wysokim połysku. Przedpokój - Tu z kolei powinniśmy patrzeć przede wszystkim na ścieralność, którą musimy dobrać pod kątem intensywności ruchu i rodzaju obuwia, w jakim chodzimy. Posadzka w takich obiektach narażona jest na duże obciążenia. Pełni dwie funkcje: ma być wytrzymała i ma się dobrze prezentować. Dlatego najlepiej wybrać podłogę nieszkliwioną, o dużej twardości, wysokiej odporności na ścieranie, zabrudzenia i wpływy chemiczne. Dobrym wyborem będzie również gres porcelanowy polerowany. Mimo wszystko najlepiej jeszcze dodatkowo zastosować wycieraczkę przed wejściem.Podłoże w takich obiektach musi być najbardziej wytrzymałe, gdyż codziennie jest narażone na duże obciążenia związane z pracą maszyn, pojazdów i używaniem ciężkich narzędzi. Należy wybrać płytki o czerepie mocno spieczonym, co świadczy o lepszych właściwościach mechanicznych. <strong><a href="http://www.twojaplytka.pl">Płytki kuchenne</a></strong> o dużej twardości, odporne na ścieranie, i wpływ czynników chemicznych będą nadawały się najlepiej. Powinny one spełniać również wymogi bezpieczeństwa, takie jak odpowiednio niski stopień śliskości. Gwarantuje to odpowiednia struktura powierzchni i chropowatość płytki. Jeżeli kładziemy podłogę w zakładzie gdzie będą przetwarzane artykuły spożywcze to musimy zadbać o to, aby istniała możliwość dokładnego czyszczenia. Należy zastosować płytki o twardej i ścisłej powierzchni, co będzie ograniczało wnikanie brudu w szczeliny. Do tego celu najlepiej nadają się płytki z gresu porcelanowego lub gresu czerwonego.Następną ważna rzeczą przy zakupie płytek jest ich ilość. Przed kupnem należy dokładnie wymierzyć dane pomieszczenie oraz doliczyć do tego odpowiedni, co do wielkości zapas. Jest on bardzo ważny, gdyż w momencie dokupienia brakującej ilości może okazać się, że nasze płytki nie są dokładnie takie same jak poprzednie, ponieważ są z innej partii, albo zostały wycofane przez producenta. Do płaskich jednorodnych pomieszczeń przy układaniu równoległym przyjmuje się około 10 do 15% zapasu, a przy układaniu w karo zapas ten się podwaja. Należy pamiętać, że dostawa pierwszego gatunku może zawierać 5% wadliwych płytek w partii (tak dopuszczają normy). Warto także wiedzieć, że niektórzy producenci płytek podają wymiary z fugą, tzn. podana na opakowaniu ilość m2 położonych jest z określoną szerokością fugi, a rzeczywista ilość płytek ułożonych na styk jest o 2-3% mniejsza. Tego typu pakowanie jest charakterystyczne dla niemieckich firm i powinno być wyraźnie zaznaczone na opakowaniu.
<br>---<br>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://www.publikuj.org">Publikuj.org</a>.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz